ILERI Professional & Personal Development | Creació, Expressió, Motivació, Comunicació, Diversió, Aprenentatge
Notícies - Educació

La volta al món en 9 setmanes

31/08/2019


La volta al món en 9 setmanes
La volta al món en 9 setmanes

Imagina que et plantegen el repte d´un nen que ha deixat de confiar. Es tracta d´aconseguir, d´alguna forma, fer la volta al món, país per país. Sembla impossible de realitzar, oi? Doncs prepara´t per sorprendre´t: Repte ILERI 2019.

 

Avui us volem explicar una història molt bonica i real que ens va passar fa uns mesos i que ens ha tingut enfeinats fins ara, moment en què hem assolit el repte que ens havia plantejat un nen meravellós.

 

L’inici d’aquest projecte: AROUND THE WORLD

 

Alguna vegada heu sentit que una situació et fa sentir tant trist que sembla que no la puguis superar? Això li va passar fa uns mesos a un nen meravellós de 7 anys. La seva estructura familiar va patir un canvi important i el nen va entendre que tot el seu món canviaria, que potser havia tingut alguna cosa a veure, que potser res no tornaria a ser bonic...I aquests pensaments tan tristos el van portar a deixar de comunicar-se. Es va tancar en si mateix.

 

Per què ILERI?

 

ILERI se centra en tres àrees de treball: l'empresarial, l'acció solidària i l'educativa. A aquesta última, fem mil i un projectes apropant nens i joves a experiències inimaginables, acompanyats de la millor xarxa de col·laboradors i amics arreu del món (economistes, arquitectes, metges, enginyers, psicòlegs, mestres, esportistes, pintors, cuiners, informàtics, periodistes, dissenyadors, fotògrafs, artistes, directors de cinema...). Tot el que fem parteix d'un pilar comú: la motivació i l'esforç com a eines per a la superació de fites i el lideratge personal i d'equips. Mai no pensem NO PUC, pensem TINDREM DIFICULTATS PERÒ, D'AIXÒ ES TRACTA, ¿NO? DE SUPERAR-NOS I ANAR a totes.


I per això suposem que ens va arribar el cas d'aquest nen tan bonic i únic. Per què pot ser amb algo diferent es podia arribar al seu cor. A aquest nen hem decidit dir-li Jan. És un nom fictici que ens permet protegir la seva intimitat i la confiança que ell i la seva família van dipositar en nosaltres, a la vegada que ens permet tenir-lo molt present. 

 

Comença l’aventura

 

Al principi ens va costar molt arribar a ell i que pogués confiar en nosaltres, però un dia va passar algo màgic. Una de les mestres de les extraescolars d'anglès que fem a ILERI li va explicar, segons la seva experiència personal, com era de bonic viatjar pel món. Totes les persones meravelloses que et podies trobar, tots els animals increïbles que podies veure, tots els menjars que podies gaudir... Però que de vegades, en un viatge també veus coses que et fan sentir trist, que et fan plantejar perquè les coses són així i que intentes en la mida de les teves possibilitats canviar, però, de vegades, no depèn de tu, i això pot generar frustració. I li va explicar la seva experiència a Birmània. L'objectiu era que el Jan entengués que podem influir a les situacions que depenen de nosaltres però que hi haurà moltes altres que depenen d'altres, que estan fora del nostre abast, com era la seva situació familiar. Per assimilar la resta, necessitem ajuda. Com ell.El Jan la va escoltar i quan ella va acabar, la va mirar, la va sentir dintre del seu cor i, per sorpresa de tots, li va parlar: "El meu somni és fer la volta al món. Però els somnis no es compleixen". Aquell dia la mestra i el nen van arribar a un pacte: ella li prometia intentar fer realitat el seu somni si ell li prometia deixar-se ajudar. Ella li va preguntar si era conscient de quants països hi havia al món i ell li va respondre: dos? Estava clar que ni s'imaginava que en realitat són 196.

 

Si ho pots somiar i pots imaginar com fer-lo, esforçar-te en donar-li una estructura i planificar com convertir-la en una realitat plena.

 

Els dies següents, tot semblava diferent. D'una banda i d'una altra es van començar a donar les primeres passes. Un pas darrere un altre. Per una banda el Jan començava a confiar i per una altra, tot l'equip d'ILERI dissenyava un pla per fer realitat el seu somni: fer la volta al món, país per país i continent per continent.


Vam pensar que la millor forma de fer la volta al món i tenir un record per a tota la vida, seria fer-lo a través de fotografies i explicacions de famílies i persones dels diferents països, en concret dels 196, ja fossin d'allà o haguessin viscut allà o haguessin visitat o recorregut aquell país i l'haguessin sentit al seu cor.

 

 

Primer pas: de Catalunya pel món

 

Vam començar pel lloc on viu el Jan, Catalunya (Espanya). De Catalunya es van sumar més de 200 nens de les extraescolars d'anglès d'ILERI. Ells ja coneixen la nostra forma de treballar i fa anys que aprenen anglès amb el nostre sistema d'aprenentatge nòrdic, centrat en la confiança, l'emoció, la sorpresa infinita i, en definitiva, l'aprenentatge a través de l'experiència i de vivències inoblidables. Ells han après anglès a través d'un circ xinès, amb la recreació de la Route 66 americana amb més 17 clubs de Harleys, amb la mobilització d'un aeroport amb el qual vam recrear una companyia aèria fictícia amb pilots reals, amb l'obtenció dels autògrafs de dos dels millors jugadors de futbol del món, com a convidats d'honor a la final catalana de Futbol Americà, amb el disseny i construcció d'una cuina exterior solidària pels nens de Gambo (Etiòpia) o coneixent el món real de les olimpíades a través d'un campió medalla de bronze a Sidney.

 

Evidentment, després de tot això, dir-els-hi que anàvem a fer la volta al món en imatges els hi va resultar sorprenent però, a la vegada, molt assimilable per a ILERI. Són nens i es nota la seva confiança infinita en el que creuen. I això ens va donar molta força.


Aquests 200 nens van voler començar la volta al món mostrant les meravelles que tenen al seu voltant, les seves tradicions i costums, i els milions de motius pels que és tan bonic viure i sentir-se viu, sentir-se feliç i sentir que tots tenim molt a oferir i que és molt important ajudar-nos els uns als altres i sumar sempre en positiu.

 

Segon pas: és l’hora “d’aconseguir” tot el planeta

 

Veient la reacció tan maca dels nens d'aquí, vam fer el primer contacte amb alguns països, tenint sempre clar que era un repte molt difícil i que seria necessari fer centenars de contactes per fer-lo possible. Però el que ens vam trobar la primera setmana va ser tan sorprenent, que l'emoció es reflectia a les nostres cares. Tot l'equip ILERI tenia aquests dies un entusiasme especial i contagiós. En només una setmana ja s'havien sumat 17 països. En dues setmanes en teníem 33. En tres setmanes 56. En quatre setmanes 81. En cinc setmanes 99 i així sense parar, localitzant a persones de països que fins aquell moment ni tan sols sabíem que existien. Gran part del nostre equip mai no havia sentit parlar de Vanuatu, Comores, Surinam... Països llunyans de mida molt reduïda però amb gent meravellosa. Des de l'Àfrica fins a l'Oceania, des d'Europa fins a l'Antàrtida, des d'Amèrica fins a l'Àsia. La gent és molt bondadosa i quan sumem esforços podem fer realitat tot allò que semblava impossible. Des de Síria a Nauru, des de Brasil a Bangladesh, des de Colòmbia a Suècia, des de Portugal a Indonèsia. En nou setmanes assolíem el repte: 196 països assolits dels 196 països existents, a més a més de participacions especials de llocs com a Gili Meno, Socotra, Palestina, Martinica, Whitsunday, Illa Komodo, Alaska, Groenlàndia, Illes Galàpagos...

 

Tercer pas: prendre consciència del que hem assolit

 

Metges amb poca cobertura a Etiòpia que van reptar a la tecnologia i van aconseguir enviar les seves fotografies, apassionats dels drets de la gent gran que han revolucionat El Salvador, refugiats que malgrat que la distància i el dolor volien representar el seu país, el nostre estimat David que ha aconseguit ajudar a un nen sense llar a convertir-se en un dels millors ballarins nacionals de Moçambic a través de la seva ONG, a l'Eva i Solidaris sense fronteres que donen aire a un país en guerra com és el Iemen, valents que van decidir agrair el trasplantament d'un òrgan recorrent el món en bici i ens ho van explicar des d'Albània, a la plataforma Catalans al Món i la gran ajuda del Sergi, a la generositat de l'Anna des de l'Aràbia Saudita, l'amabilitat i enorme ajuda de la Lilia des d'Algèria que malgrat estar embarassada de vuit mesos es comunicava amb mig món en àrab i francès per sumar països, als missatges minut a minut amb la nostra amiga Júlia com a especialista en relacions internacionals al Brasil, la Marta arribant a tota la xarxa de contactes d'investigadors internacionals... Cada país us assegurem que té una història meravellosa que un dia segur que us explicarem, perquè ens donaria per fer una enciclopèdia.

 

Es van sumar empresaris, treballadors, membres d'ONG's, viatgers que estan fent la volta al món, moltíssima gent local que volia estar present... I fotògrafs internacionals que han fet reportatges increïbles pel National Geographic i altres mitjans i no van dubtar en ajudar-nos. Les seves fotografies són tan excepcionals i tan úniques... i ens les van cedir gratuïtament, perquè quan sumem ho fem des del cor. Una vegada més, un altre acte de generositat increïble. Nicolás Marino, per exemple, ens va enviar les seves fotografies des d'Austràlia, ens va trucar per saber si tot anava bé des de l'Índia i en pocs dies tornava a fer maletes per continuar retratant el món. Us imagineu un dels millors fotògrafs del món preguntant-nos si ens podia ajudar en alguna cosa més? Això és sumar. Igual que Eduardo Giusiano o Esteban Mazzoncini (als que tantes vegades hem intercanviat el nom) que des de les seves tasques d'enginyer el primer i des de la seva càmera professional el segon ens van ajudar dia i nit a l'altra banda de l'Atlàntic. I tantes persones que ens han ajudat i que no podríem mencionar una a una per què són centenars.

 

No va ser en absolut un repte fàcil. D'aquí la importància de valorar cada gest i cada col·laboració. Ha sigut una de les experiències més boniques i emocionants de les nostres vides. Fa pocs dies encara recordàvem el dia que ens va fallar el contacte amb Estònia. Ens van enviar un missatge a on ens deien que el contacte d'allà no ens podia ajudar. I mentre llegíem l'avís, estàvem acabant una conversa telefònica amb un altre representant d'un altre país, la Carla, de Mònaco. Ella va sentir que dèiem que Estònia ens havia fallat i ens va dir: "Jo us ajudo a buscar a on sigui, però us asseguro que Estònia no faltarà". Això és sumar. I mitja hora vam aconseguir Estònia. I com no emocionar-nos amb les representants de França, dues germanes franceses que van decidir reproduir una foto que tenien de petites a la Torre Eiffel i la van tornar a fer ara, de grans, al mateix lloc. Això és voler sumar, voler fer les coses excel·lents, voler convertir un somni en una realitat tan bonica que supera inclòs al mateix somni.

 

Un aprenentatge que els nens mai no oblidaran

 

És molt emocionant. Milions de gràcies a cadascú d'ells (de vosaltres) i moltes gràcies als especialistes d'ILERI que van decidir començar aquest projecte, que van creure una vegada més en la capacitat infinita de l'ésser humà de superar-se i que l'han fet possible. Ara serà molt senzill ensenyar els nens els conceptes de:

  

  • SUMAR
  • VOLER SUMAR
  • SUMAR AMB LA MÀXIMA EXCEL·LÈNCIA I ESFORÇ
  • SUMAR AMB LA MOTIVACIÓ I EL DESIG DE SUPERAR-NOS DIA A DIA

 

 

Serà molt fàcil perquè ho podran "viure", ho podran sentir a través de l'experiència real d'aquest viatge per tot el planeta Terra en 9 setmanes. 

 

 

Això va per tu

 

Molts dels que ho heu fet possible estareu llegint ara aquest text i per això, des d'ILERI, us volem demanar que pareu un moment, que respireu profundament i que llegiu això que va per vosaltres:

 

"Benvolgut/da amic/ga (per què ets el que representes per nosaltres):

El teu petit gest ha canviat la vida d'un nen que un dia va deixar de somiar i que, gràcies a tu, va recuperar la il·lusió. Quan el Jan va veure l'àlbum ja imprès i acabat era incapaç de contenir l'emoció. I les paraules que abans li costava reproduir ara li sortien amb emoció, passió i molta energia. I ha sigut gràcies a tu. Gràcies a tu i a gent com tu, Jan i molts altres nens mai no tornaran a pensar que els somnis no es compleixen. Si algun dia ets sent feble, recupera la força pensant en tot el que has fet possible avui i que tal com ahir tu vas sumar per fer realitat un somni meravellós, demà no dubtarem en sumar si el que necessita fer realitat el seu somni ets tu. Un petó enorme de tot l'equip ILERI".Veure el vídeo i l'àlbum del projecte Around the World de ILERI

 

Mai no oblidarem aquesta experiència tan bonica i tan emocionat, ni a tota la gent que hem conegut arreu del món. A la part inferior podeu veure el vídeo d'aquest repte tan apassionant. L'àlbum també el podeu veure clicant a la part inferior d'aquesta notícia, a la pestanya VEURE ÀLBUM.

 

Veuràs que a la part final de l'àlbum hi ha dues sorpreses: un viatger que amb tan sols 44 anys ha estat a TOTS els països del planeta Terra (el nostre estimat José Antonio, el viatger més jove d'Espanya en assolir-ho) i l'autògraf d'un corredor de cotxes que ens ha fet l'honor de tancar l'àlbum (mil gràcies Oriol). Quin plaer més gran sumar!


Tornar al llistat
Àlbum de fotosÀlbum de fotos
Enviar a un amicEnviar a un amic
Segueixnos:

NEWSLETTER


ILERI Professional & Personal Development | Creació, Expressió, Motivació, Comunicació, Diversió, Aprenentatge
 


Avís important

El seu navegador està obsolet, moltes funcionalitats de la web no es veuran correctament.
Li recomanem que actualitzi el navegador o que instal·li un d´aquests dos:
   -Mozilla Firefox
   -Google Chrome